Bülent Ecevit'in Mirası Suudi Yatırımcıların Hedefi Oldu

Suudiler, Bülent Ecevit'e büyük dedesi tarafından miras kalan 2 milyar dolar değerindeki araziyi istimlak etti ve parasını da ödemedi.

Osmanlı döneminde Suudi Arabistan'da görev yapan Mekke Şeyhülislamı Hacı Emin Paşa, Türkiye'nin eski başbakanlarından Bülent Ecevit'in anne tarafından büyük dedesi oluyordu. Hacı Emin Paşa görev yaptığı süre içerisinde 55 vakıf, 2 medrese ve çok sayıda kütüphane kurdu. Mescid-i Nebevi bölgesinde yer alan 110 dönümlük arazi ve taşınmazlardan oluşan bölgeye Suudi Arabistan hükümeti el koydu.

Bülent Ecevit 1992 yılında açmış olduğu davayı 2005 yılına gelindiğinde kazandı. Bunun üzerine dönemin Türkiye Cumhurbaşkanı olan Ahmet Necdet Sezer'e gitti ve mirasının Türk hacılarının hizmetinde kullanılması yönünde devlete bağışlamak istediğini belirtti. Bu istek üzerine konu Diyanet İşleri Başkanlığı'nın önüne gelse de, bu yönde herhangi bir girişim olmadı. Yakın zaman içerisinde Suudiler 2 milyar dolar değere sahip olan bu araziyi istimlak ettiler ve parasını da vermediler.

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç ilgili konuyu TBMM gündemine taşıdı. Genç, “Ecevit'in devlete bağışladığı 110 dönümlük arazi ve külliye'nin akıbeti nedir? Mirasın devlete intikali ve taşınmazlardan doğan hakların kullanımı konusunda bugüne kadar somut bir gelişme olmadı. Suudi yönetimi, istimlak ettiği arsaların bedeli de dahil olmak üzere, taahhüt ettiği ödemeleri yapmamıştır. Avukat Lale Beşe, bunun nedeninin Suudi Arabistan Kralı'nın, İstanbul'dan satın aldığı Sevda Tepesi'ne imar izni verilmemesi olduğunu belirtmiştir.” dedi.

İLGİLİ HABERLER