Eylem Tok ABD'de Hakim Karşısına Çıktı: Tutuklu Kalacak

Bir kazada ölüme yol açan 17 yaşındaki oğlu Timur Cihantimur'u ABD'ye kaçıran Eylem Tok, dün ABD'de hakim karşısına çıktı. Tok'un Türkiye'ye iadesi ertelenirken, tutukluluk halinin devam etmesine hükmedildi.

1 Mart’ta İstanbul’da lüks aracıyla Oğuz Murat Aci’ye çarparak ölümüne yol açan 17 yaşındaki Timur Cihantimur ve annesi Eylem Tok, ABD’ye kaçmıştı. Bir süre sonra yakalanıp tutuklanan anne-oğlun davasında flaş bir gelişme yaşandı. Ünlü yazar Eylem Tok, dün hakim karşısına çıktı.

Eylem Tok ABD’de Hakim Karşısına Çıktı

Ölümle sonuçlanan kazadan sonra 17 yaşındaki oğlu Timur Cihantimur'u ABD'ye götürdüğü iddia edilen Tok, Türkiye'nin iade talebiyle ilgili üçüncü duruşmasında mahkemeye çıktı. Boston mahkemesi, Eylem Tok'un Türkiye’ye iade davası devam ederken tutuklu kalmasına karar verdi.

John Joseph Moakley Adliyesi'nde düzenlenen oturum yaklaşık 1 saat 40 dakika sürdü. Duruşmada savcılar, Tok'un eylemlerinin, özellikle kazadan sonra oğlunu ülkeden çıkarmasının, Türk yasalarına göre suçluluğunu pekiştirdiğini vurguladı. 

Hakim, her iki taraftan da bir hafta içinde argümanlarının sekiz sayfalık bir dosya sunmalarını talep etti. Tok'un tutukluluğunun devam etmesine hükmedildi.

Adliye binasının dışında konuşan ailenin avukatı Burak Erden, hem Tok'un hem de oğlunun Türkiye'ye iade edilmesini umduğunu ifade etti. Erden, "Türkiye'ye iade edildiklerinde ifade vermeleri gerekecek. 3 ila 22,5 yıl arasında değişen hapis cezaları gerektiren adam öldürme, ağır ihmal ve delil karartma suçlamalarıyla karşı karşıyalar" dedi.

Aci Ailesi Adalet İstiyor

Duruşmada, kazada hayatını kaybeden Oğuz Murat Aci’nin ailesinin yazdığı mektuplar avukatları tarafından mahkemeye sunuldu. Merhum Oğuz Murat Acı'nın eşi Şükriye Acı, "Kocam bu trajik olayda sadece bir isim değil; o iyi bir adamdı, bir kocaydı ve 1,5 yaşındaki çocuğumuzun babasıydı. O artık gitti ve ben bir daha asla bütün olmayacak bir hayatın parçalarını toplamak zorundayım." dedi.

Şükriye Acı, Cihantimur ve Tok'un olaydan sonra kaçmış olmasından duyduğu üzüntüyü de dile getirdi. "Adaletle yüzleşmek yerine kaçmaları bana daha da büyük acı verdi" diye konuştu ve mahkemeden bu adaletsizliğin devam etmesine izin vermemesini istedi. 

Kurbanın annesi Pervin Aci de mahkemeye yazarak Eylem Tok ve oğlunu ülkeden kaçtıkları için eleştirdi. Anne Aci’nin, "Sınırları geçmenin bir şekilde suçu sileceği, yabancı bir ülkede saklanarak eylemlerinin sonuçlarından kaçabileceklerine inanıyorlardı. Ancak adalet, mesafe veya coğrafya ile kaçınabileceğiniz bir şey olmamalı" dediği öğrenildi.

İLGİLİ HABERLER