Mavi Dil Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Mavi Dil Hastalığı İnsana Bulaşır Mı?

Adana'da bir mahalle mavi dil hastalığı nedeniyle karantina altına alındı. Bu gelişme vatandaşları hastalık hakkında araştırma yapmaya sevk etti. Peki, Mavi dil hastalığı belirtileri nelerdir? Mavi dil hastalığı insana bulaşır mı?

Adana'da bir mahalle mavi dil hastalığı nedeniyle karantina altına alındı. Bu gelişme vatandaşları hastalık hakkında araştırma yapmaya sevk etti. Peki, Mavi dil hastalığı belirtileri nelerdir? Mavi dil hastalığı insana bulaşır mı?

Mavi Dil Hastalığı Nedir?

Mavidil (BT), koyun, keçi, sığır, manda, geyik, Afrika antilopu türlerinin çoğu ve deve gibi yabani ve evcil geviş getiren hayvanları etkileyen, bazı durumlarda bulaşıcı, vektör kaynaklı bir viral hastalıktır. Mavi dil hastalığı enfeksiyonu hayvanların büyük çoğunluğunda belirgin değildir ancak enfekte koyun, geyik ve yabani geviş getiren hayvanların bir kısmında ölümcül hastalığa neden olabilir.

Virüsün taşıyıcısı ısırgan sivrisinek ve böceklerdir. Hayvanlar bu böcekler tarafından ısırıldığında mavi dil hastalığı onlara bulaşır. Mavidil virüsü Antarktika hariç tüm kıtalarda bulunabilir. 29 farklı virüs serotipi tanımlanmıştır. Peki, Mavi dil hastalığı belirtileri nelerdir? Hayvanların bu hastalığa yakalandığı nasıl anlaşılır?

Mavi Dil Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Klinik belirtilerin kapsamlı bir listesi vardır ve çok geç olmadan bunları tespit etmek çok önemlidir. Mavi dil hastalığı belirtileri arasında ateş, ülser, yaralar, ağrılı toynaklar, aksama, aşırı tükürük salgısı, nefes almada zorluk, üreme sorunları, burun akıntısı, kızarmış ve zonklayan çene, dudaklar ve kulaklar yer alabilir. Dudaklar ve dil şişebilir ve ağızlarından dışarı çıkabilir. Bazen dil mavimsi bir renge sahip olur ve bu hastalığa adını verir. 

Virüs koyunlarda ateş, halsizlik, kilo kaybı, depresyon, kusma, aşırı ishal ve zatürreye neden olabilir. Şiddetli vakalarda koyunlar şekilsiz kuzular doğurabilir veya gebeliklerini sonlandırabilir. 

Sığır belirtileri koyunlardakiler ile benzer olabilir. Keçiler gibi diğer evcil geviş getiren hayvanlarda çok az belirti olabilir veya hiç belirti olmayabilir. 

Mavi dil hastalığının bir sonucu olarak koyunların yün üretimi etkilenebilir. İyileşen bazı koyunlarda dermatit nedeniyle kısmi veya tam yün kaybı olabilir. 

Peki, Mavi dil hastalığı insana bulaşır mı?

Mavi Dil Hastalığı İnsana Bulaşır Mı?

Virüs hayvanlarla veya yünle temas yoluyla veya süt tüketimi yoluyla bulaşmadığından, halk sağlığı riski teşkil etmez. Mavidil virüsü insana bulaşmaz.

İLGİLİ HABERLER