Türkiye FATF Gri Listeden Çıkarıldı! Peki Gri Listeden Çıkmak Ne Anlama Geliyor? Gri Listede Hangi Ülkeler Var?

FATF, Türkiye’yi gri listeden çıkardı. Kara para aklama ve terörizmle alakalı olan bu gri liste ne anlama geliyor?

Türkiye’nin ekonomik anlamda yaptığı çalışmalar karşılık vermeye başladı. FATF, Türkiye’yi gri listeden çıkarma kararı aldı. Gri liste ne demek? Hangi ülkeler gri listede yer alıyor?

Kısaca Gri Liste Nedir? 

FATF tarafından oluşturulan ve yönetilen bir listedir. Bu listede terörizme finansman desteği veren ya da kara para aklayan ülkeler yer alıyor. Var olan olumsuz çalışmalarıyla tespit edilen ülkeler listede yer alarak belirleniyor.

Türkiye Gri Listeye Ne Zaman Girdi? 

Ülkemiz, FATF birliğine 24 Eylül 1991 yılında katıldı. Belirli aralıklarla gerçekleşen üç ayrı FATF değerlendirmesine dahil oldu. Dördüncü değerlendirme 2018’de başladı ve 2019 yılında sonuçlandı. 

Yapılan bu değerlendirme sonucunda 2021 Ekim’de Türkiye, ‘artırılmış izlemeye tabi ülkeler’ kapsamında gri listeye dahil oldu.

Türk Bayrağı

Hangi Ülkeler Gri Listede Bulunuyor?

Genel kurulu Singapur’da yapılan değerlendirmeler ile birden fazla ülke gri listeye dahil edildi. Gri listede yer alan ülkeler; Venezuela, Monako, Bulgaristan, Kamerun, Hırvatistan, Burkina Faso, Mali, Mozambik, Güney Afrika, Senegal, Güney Sudan gibi ülkeler var. Liste artarak devam ediyor.

Peki Bundan Sonra Neler Gerçekleşecek? 

Var olan gri listeden Türkiye’nin çıkarılması, finansal anlamda oldukça olumlu bir haberdir. Listeden çıkarılması farklı sektör ve bu sektördeki firmaların yatırım almasına yardımcı olacak.
 

İLGİLİ HABERLER