Tayland, eşcinsel evliliklere yeşil ışık yaktı

Tayland, milletvekillerinin büyük bir çoğunluğunun onayıyla eşcinsel evliliklerin yasallaşması için önemli bir adım attı. Bu, Güneydoğu Asya'da bir ilk olarak kaydedildi.

Tayland, eşcinsel evliliklere yeşil ışık yaktı

Yasanın, Kral Maha Vajiralongkorn tarafından nihaî olarak onaylanmasından önce Senato'da da kabul edilmesi gerekiyor. Bu sürecin haftalarca hatta aylarca sürebileceği belirtiliyor.

Parlamento kanalı tarafından yayınlanan görüntülere göre, oylama sonucu açıklandığında, bazı milletvekillerinin LGBT+ toplumunu simgeleyen gökkuşağı bayrağını dalgalandırdığı salonda alkış sesleri yankılandı.

Muhalefetteki İlerici Parti Milletvekili Tunyawaj Kamolwongwat, "Bugün toplum bize LGBT+ haklarını önemsediğini gösterdi. Artık nihayet herkesle aynı haklara sahip olacağız" dedi.

ASYA'DA ÜÇÜNCÜ

Tayland Krallığı, Güneydoğu Asya'da eşcinsel birliktelikleri tanıyan ilk, Asya'da ise Tayvan ve Nepal'den sonra üçüncü ülke olabilir.

LGBT+ topluluğu, hoşgörü değerleriyle tanınan bir ülkede oldukça görünür durumda, ancak muhafazakâr olduğu düşünülen yasalar eşcinsel çiftlere ve trans bireylere yönelik ayrımcılığı körüklemeye devam ediyor.

Aktivistlerin onlarca yıllık mücadelesinin ardından herkes için evlilik planı, Başbakan Srettha Thavisin'den ülkenin kurumlarının derinlemesine elden geçirilmesini savunan İlerici Partiye adar başlıca siyasî hareketlerden geniş destek görüyor.

Milletvekilleri tarafından kabul edilen teklif, Evlilik Yasasında yer alan "erkek", "kadın", "koca" ve "eş" ifadelerinin cinsiyet ayrımı gözetmeyen terimlerle değiştirilmesini amaçlıyor. Yeni yasanın ayrıca, aynı cinsiyetten çiftlere evlat edinme ve miras hakkı vermesi amaçlanıyor.

Tayland bu konuyu ilk kez ele almıyor, ancak Krallığın siyasî hayatını belirleyen istikrarsızlık önceki girişimleri engelledi.

EVLİLİK BELGELERİ

Belediye, Son iki yıldır, binlerce kişinin katıldığı Bangkok Onur Yürüyüşünde ve Sevgililer Gününde isteyen eşcinsel çiftlere resmî değeri olmayan evlilik sertifikaları veriyor.

Ülkede geçen yıl göreve gelen Başbakan Srettha Thavisin, çok eleştirilen koalisyonunda muhafazakâr ordu yanlısı partilerin varlığına rağmen, herkes için evliliği yasallaştırma yönündeki seçim vaadine sadık kaldı. Başbakan, gazetecilere yaptığı açıklamada, yasa değişikliğinin aile yapılarını güçlendireceğini söyledi.

Tayland eşcinsel birlikteliklere izin vermeye hazırlanırken, yasalar kimlik belgelerinde cinsiyetlerini değiştirmek isteyen transseksüel veya ikili olmayan kişileri tanımıyor.

Tayland, eşcinsel evliliklere yeşil ışık yaktı