13 Kasım 2024
Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
Instagram
HABER.COM
Ara
Haber.com Eğitim Türkiye'de ortaöğretim ve yükseköğretimde artan terk oranları endişe yaratıyor

Türkiye'de ortaöğretim ve yükseköğretimde artan terk oranları endişe yaratıyor

Türkiye'de ortaöğretim ve yükseköğretimde artan terk oranları endişe yaratıyor. Eğitimini yarıda bırakan ve okulunu terk eden öğrenci sayısı artışa geçti...

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Türkiye'de ortaöğretim ve üniversite eğitimini bırakan öğrenci sayısı her yıl artıyor. 15-17 yaşındaki kızların 2023'te %11,5'lik bir işgücü katılım oranı varken, aynı yaş grubundaki erkekler için oran %32,2 ile önemli ölçüde daha yüksekti.

14-17 yaş aralığındaki kız çocuklarının okul dışında kalma olasılıklarının erkek çocuklarına göre hemen hemen aynı olmasına karşın işgücüne katılım oranlarının daha düşük olduğu göz önüne alındığında, şu soru akla geliyor: Bu genç kızlar nerede ve neden eğitimi bırakıyorlar?

Okul Terklerinde Artış Gözlendi

Son verilere göre, Türkiye'de okul çağındaki çocukların yüzde 3,9'u, yani yaklaşık 612 bin 814'ü okula kayıtlı değil. Bu oran, bir önceki eğitim öğretim yılına göre yüzde 38,4 artış gösterdi.

Geçici koruma altındaki Suriyeli ve yabancı çocuklar da dahil olmak üzere, sayı 855.174'e ulaşıyor ve bunların %53,6'sı erkek, %46,4'ü kız. Bunların en büyük kesimi (%73,9) eğitim gelişimi için kritik bir aşama olan 14-17 yaş aralığında yer alıyor.

15-17 yaş arası okul dışı oranının en yüksek olduğu iller arasında Muş (%35,6), Ağrı (%32,4) ve Gümüşhane (%28,7) yer alıyor. Bu sorun özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da daha fazla.

Okul dışındaki kızlar erken ve zorla evlilik riski altında. Muş'ta 16 ve 17 yaşındaki her üç kızdan biri okul dışındadır, Siirt, Bitlis ve Ağrı'da da benzer bir durum görülüyor.

Ekim 2023'te yapılan bir politika değişikliğiyle resmi okul öncesi kurumlarının temel ihtiyaçlar, öz bakım desteği ve eğitim programının uygulanması için ücret talep edebilmesine olanak sağlandı.

Bu değişimin ardından 2023-24 eğitim öğretim yılında okul öncesi eğitime kayıtlı öğrenci sayısı 2.055.350'den 1.954.202'ye düştü.

Türkiye'de Her 3 Gençten Biri Ne Eğitimde Ne de İstihdamda

Türkiye'de NEET (Eğitimde, İstihdamda veya Eğitimde Olmayan) oranı yaklaşık üçte bir iken, AB ortalaması beşte birdir.

Bu endişe verici istatistik, eğitime karşı artan hayal kırıklığını, artan eğitim maliyetlerini ve eğitime yapılan yatırımın azalan getirisini yansıtıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *