29 Kasım 2024
Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
Instagram
HABER.COM
Ara
Haber.com Eğitim Üniversite Sınavında Şok Veriler! 106 Bin Öğrenci Yalnızca Yarım Net Yapabildi

Üniversite Sınavında Şok Veriler! 106 Bin Öğrenci Yalnızca Yarım Net Yapabildi

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından açıklanan 2024 üniversite sınavı verileri, eğitim sistemindeki sorunları bir kez daha gündeme taşıdı. Açıklanan verilere göre, bu yıl 106 bin öğrenci yalnızca 0,50 yani yarım net yapabildi. Bazı öğrencilerin yanlış sayısı doğruyu geçerek eksi netlere düştü, buna rağmen üniversitelere yerleşenlerin sayısı arttı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Barajın Kaldırılması Tartışma Yarattı

Uzmanlar, bu durumun temel nedenlerinden birinin üniversite sınavında baraj uygulamasının kaldırılması olduğunu belirtiyor. Eğitimci Salim Ünsal, hesaplama sistemindeki sorunlara dikkat çekerek şu bilgileri paylaştı:
"203 programa son sıradan giren öğrencilerin net ortalamalarına baktığımızda, -12,77 nete kadar düşen bir öğrencinin patoloji bölümüne yerleştiğini gördük. Öğrenci, bir testte yarım net yaparken diğer testlerden eksiye düşmüş olabilir ama bu durum olumsuz olarak değerlendirilmeden puan hesaplanıyor."

Düşük Puanla Öğretmenlik Kazananlar

Eğitimci Burak Kılınç, düşük puanlarla öğretmenlik programlarına yerleşen öğrencilerin de olduğunu belirtti:
"Karadeniz Bölgesi’ndeki bir sınıf öğretmenliği programına yerleşen 50 kişinin temel matematik ortalaması 10 üzerinden 4. Fende ise durum daha kötü; ortalama 10 üzerinden 1. Bu öğrencilerin eksiklerini tamamlamaları ve öğretmen olduklarında öğrencilere temel bilgileri doğru şekilde aktarmaları gerekiyor."

YÖK üniversite sınavı verilerini açıkladı

Alanında Eksi Net Yapanlar

Bazı öğrenciler, tercih ettikleri bölümün sınavlarında bile eksi net yaptı. Örneğin, Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü kazanan bir öğrenci, Alan Yeterlilik Testi’nde (AYT) edebiyat kısmında -1 net yaptı. Ancak buna rağmen bir vakıf üniversitesine yüzde 50 bursla yerleştiği görüldü.

Uzmanlardan Çözüm Önerisi

Uzmanlar, üniversiteye yerleşebilmek için bir asgari doğru cevap sayısı sınırlamasının getirilmesi gerektiğini savunuyor. Eğitimde niteliğin düşmemesi ve gelecekte daha ciddi sorunların yaşanmaması için bu tür düzenlemelerin önemine dikkat çekiyorlar.

Eğitim sistemi üzerindeki bu tartışmalar, önümüzdeki dönemde yapılacak olası reformların ve sınav sistemine dair değişikliklerin habercisi olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *