Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
Instagram
Haber.com Ekonomi Avrupa Merkez Bankası Faiz Oranlarını Düşürecek mi? ECB Kararı Avrupa Borsalarını Nasıl Etkiledi?

Avrupa Merkez Bankası Faiz Oranlarını Düşürecek mi? ECB Kararı Avrupa Borsalarını Nasıl Etkiledi?

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bu hafta faiz oranlarını yeniden düşürmesi bekleniyor. Bu beklenti Avrupa borsalarını derinden etkiledi. İşte, detaylar!

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Avrupa Merkez Bankası Faiz Oranlarını Düşürecek mi? ECB Kararı Avrupa Borsalarını Nasıl Etkiledi?

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bu hafta faiz oranlarını yeniden düşürmesi bekleniyor. Bunun nedeni, euro bölgesindeki enflasyon endişelerinin azalması ve yavaş büyüme endişelerinin artması.

Euro Bölgesi'ndeki 20 ülkede enflasyon Eylül ayında yüzde 1,8'e geriledi ve 2021'den bu yana ilk kez ECB'nin yüzde 2'lik hedefinin altına indi.

Yıl sonuna doğru faiz oranlarının yeniden artışa geçmesi beklenirken, tüketici fiyatlarının yeniden kontrol altına alındığı hissi güçleniyor.

ECB’den Faiz İndirimi Beklentisi

Avrupa Merkez Bankasının faiz belirleme yönetim kurulunda yer alan Fransız Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau geçen hafta yaptığı açıklamada, "Enflasyona karşı zafer ufukta görünüyor" dedi.

ECB politika yapıcıları, faiz oranlarını daha fazla düşürüp düşürmemeye ve indirimlerin hızını artırmaya karar vermek üzere 17 Ekim'de Slovenya'da bir araya gelecek.

Banka, faiz oranlarını yüzde 4'lük zirveden daha önce iki kez düşürmüştü; biri Haziran ayında, diğeri ise Eylül ayındaki son toplantısında.

Avrupa Merkez Bankası, mevduat faizini her defasında 25 baz puan düşürdü ve referans faiz oranını yüzde 3,5 seviyesinde bıraktı.

İndirim Beklentisi Avrupa Borsalarını Nasıl Etkiledi?

Avrupa borsalarında karışık bir seyir izleniyor. Ülkelerin borsa endekslerinde son durum şöyle: Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,3 ve DAX 40 endeksi yüzde 0,6 artarken; FTSE 100 endeksi yüzde 0,1 düştü. MIB 30 endeksi ve IEBX 35 endeksi artarken, CAC 40 endeksi düştü. Avrupa'da ECB Başkanı Christina Lagarde'ın açıklamaları piyasalar tarafından merakla beklenirken borsada durum karışık.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Çukur’un Başrol Oyuncusu ile Yönetmeni Tekrar Bir Arada: ‘Halef’ Dizisi Geliyor

Çukur’un Başrol Oyuncusu ile Yönetmeni Tekrar Bir Arada: ‘Halef’ Dizisi Geliyor