25 Kasım 2024
Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
Instagram
HABER.COM
Ara
Haber.com Ekonomi Büyüme Sıkılaşma Nedeniyle Yavaşladı

Büyüme Sıkılaşma Nedeniyle Yavaşladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ikinci çeyreğe ait gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. Verilere göre, ikinci çeyrekte yıllık büyüme yüzde 2,5 olarak gerçekleşti ve bu oran beklentilerin altında kaldı. Çeyreklik bazda ise büyüme sadece yüzde 0,1 ile sınırlı kaldı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Yılın ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisinde yaşanan sıkılaşmanın etkisi, büyüme ivmesinin yavaşlamasına neden oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ikinci çeyrekte yıllık büyüme yüzde 2,5 olarak gerçekleşti. Çeyreklik bazda ise büyüme sadece yüzde 0,1 seviyesinde kaldı. Bir önceki çeyrekte yıllık büyüme yüzde 5,3 olarak kaydedilmişti ve Bloomberg HT anketine göre ikinci çeyrekte yüzde 2,95 büyüme bekleniyordu; çeyreklik bazda ise yüzde 0,6 daralma öngörülmüştü.

Tüketim tarafında yılın ilk çeyreğinde sağlanan ivmenin ikinci çeyrekte sınırlı kaldığı gözlendi. Yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları yıllık bazda yüzde 1,6 artış gösterdi, bu da iç tüketimde salgın yılından bu yana görülen en düşük büyüme performansını işaret ediyor. Kamu harcamaları ise yüzde 0,7 arttı.

Dış talep açısından, ihracat büyümesi neredeyse sıfır seviyesine gelirken, ithalat tüketime paralel olarak yüzde 5,7 geriledi. Stoklar ise yüzde 0,5 büyüme kaydetti.

Yılın ikinci çeyreğinde tüketim tarafındaki yavaşlamaya rağmen, hanehalkı tüketimi yüzde 2,5'lik büyümeye 1,3 puan katkı sağladı. Net ihracat da 1,3 puanlık katkıda bulundu. Kamu harcamaları ve yatırımların katkısı ise 0,1'er puanda kalırken, stoklar büyümeden 0,2 puan düşürdü.

Sektörel olarak bakıldığında, sanayi sektöründe daralma yaşandı; sanayi yüzde 1,8 daraldı ve bu, 2022'nin dördüncü çeyreğinden bu yana görülen en düşük performansı işaret ediyor. Hizmetler sektörü ise büyüme ivmesini kaybetmesine rağmen, yüzde 2,9 büyüme gösterdi ve bu, salgın yılının üçüncü çeyreğinden bu yana en düşük büyüme oranı oldu.

Tarım, gayrimenkul, bilgi ve iletişim, finans ve sigorta, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmetler, hizmetler ve mesleki hizmetler gibi diğer sektörlerde de çeşitli büyüme oranları kaydedildi. Yılın ikinci çeyreğinde cari fiyatlarla Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) yüzde 78,6 artarak 9 trilyon 949 milyar 792 milyon TL'ye ulaştı. ABD doları bazında ise GSYH'nin değeri 308 milyar 158 milyon doları buldu. Yıllıklandırılmış olarak bakıldığında, ekonominin 1,2 trilyon doları aştığı görüldü.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *