01 Kasım 2024
Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
Instagram
HABER.COM
Ara
Haber.com Ekonomi Cevdet Yılmaz'dan Enflasyon Açıklaması: "Hedef Yüzde 20'nin Altı"

Cevdet Yılmaz'dan Enflasyon Açıklaması: "Hedef Yüzde 20'nin Altı"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, hükümetin 2025 yılı sonuna kadar enflasyonu yüzde 20'nin altına düşürmeyi hedeflediğini açıkladı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Türkiye'nin ekonomik önceliklerinin altını çizen Yılmaz, uzun vadeli toplumsal refahın önemini ve seçim dışı dönemin sunduğu stratejik fırsatı vurguladı. İşte, Yılmaz’ın açıklamalarından öne çıkanlar…

Yılmaz’dan Enflasyon Açıklamaları

Bütçe stratejisi ve uzun vadeli vizyon: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin 2025 bütçesinin sürdürülebilir ekonomik kalkınmayı desteklemek ve sosyal refahı önceliklendirmek için tasarlandığını vurguladı. Seçim dışı bir dönemin nadir olduğunu vurgulayarak, liderleri bu zamandan kalıcı ekonomik reformlar uygulamak için yararlanmaya çağırdı ve "Birincil hedeflerimizden biri Türkiye'yi orta gelirli bir ekonomiden yüksek gelirli bir ekonomiye yükseltmektir." dedi.

Enflasyon ve dezenflasyon önlemleri: Yılmaz, hükümetin enflasyonu azaltma konusundaki aşamalı yaklaşımını üç aşamadan oluşan ayrıntılı olarak anlattı: geçiş, dezenflasyon ve kalıcı fiyat istikrarı. Ekonominin şu anda dezenflasyon aşamasında olduğunu ve son dört ayda önemli ilerleme kaydedildiğini belirtti. Hükümetin hedefinin, enflasyonu 2025 yılı sonuna kadar %20'nin altına düşürmek olduğunu doğruladı.

Deprem harcamaları ve borçlanma: Cevdet Yılmaz, 2023'te ulusal borçtaki artışın ve cari açıktaki artışın büyük ölçüde Türkiye'nin son depreminden sonra artan harcamalardan kaynaklandığını kabul etti. Ancak, bu maliyetlerin önemli olmakla birlikte Türkiye ekonomisinde yapısal sorunlara işaret etmediğini vurguladı. Yeniden yapılanma maliyetleri azaldıkça orta vadede mali rahatlama öngördü.

Orta vadeli program (OVP): Yılmaz, hükümetin, dijital dönüşüm, yeşil girişimler ve sosyal refahı artırmak için sürdürülebilir ekonomik büyümeye odaklanan Türkiye'nin yıllık olarak güncellenen Orta Vadeli Programı'ndaki önceliklere olan bağlılığını yeniden teyit etti. OVP'yi, son gelişmeleri yansıtan yıllık güncellemelerle tutarlı bir çerçeve olarak tanımladı.

Sosyal eşitlik için vergi reformları: Vergi reformunu ele alan Yılmaz, 2019'da getirilen ve temel vergi oranını %22'den %15'e düşürerek düşük gelirliler için gelir vergisi yükünü azaltan, en yüksek vergi dilimini ise %35'ten %40'a çıkaran değişiklikleri gözden geçirdi. Türkiye'nin asgari ücret gelirini vergiden muaf tuttuğunu, temel gıda maddelerindeki KDV'yi %1'e düşürdüğünü ve tarımsal yem ve gübredeki KDV'yi ortadan kaldırdığını belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *