24 Eylül 2024
Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
Instagram
Haber Bizimle Başlar
HABER.COM Ekonomi Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ile Ekonomik Bağların Büyümesini Vurguladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ile Ekonomik Bağların Büyümesini Vurguladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York'ta Amerikalı ve Türk iş liderleriyle bir araya gelerek iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari bağların önemini vurguladı. İşte, Erdoğan’ın toplantıda yaptığı konuşmanın detayları!

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ile Ekonomik Bağların Büyümesini Vurguladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York'ta Amerikalı ve Türk iş liderleriyle bir araya gelerek iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari bağların önemini vurguladı. Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından düzenlenen 15. Türkiye Yatırım Konferansı'nda konuşan Erdoğan, son iki yılda ticari ilişkilerdeki büyümenin altını çizdi.

ABD İkinci En Büyük İhracat Pazarımız Haline Geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ekonomik ve ticari konular Amerika ile ilişkilerimizin en önemli yönlerinden birini oluşturuyor. ABD, son iki yılda ikinci en büyük ihracat pazarımız ve beşinci en büyük ithalat kaynağımız haline geldi" şeklinde konuştu.

Erdoğan, ikili ticaretin geçen yıl 30 milyar doları aştığını belirterek ve iki ülkenin uygun planlama ile 100 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşabileceğine olan güvenini ifade etti. Erdoğan konuşmasında, çelik ve alüminyuma uygulanan ek tarifeler ve Amerika'nın Düşmanlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) kapsamında uygulanan yaptırımlar gibi ticaret engellerinin kaldırılması çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin son yirmi yıldaki ekonomik ilerlemesini vurgulayarak, %5,4'lük ortalama büyüme oranına ve 270 milyar doların üzerinde altyapı yatırımına işaret etti. Erdoğan, Türkiye'nin küresel ihracattaki payını artırdığını ve artık dünyanın en büyük İHA tedarikçileri arasında yer aldığını belirtti.

Ekonomik İstikrar ve Yatırım Stratejisi

Türkiye'nin yakın zamanda uyguladığı ekonomik programın özellikle enflasyonla mücadelede olumlu sonuçlar verdiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ülkemiz de dahil olmak üzere küresel bir sorun olan enflasyonda kalıcı ve önemli bir düşüş dönemine girdik. Depremin etkisine rağmen kamu maliyesini hızla toparladık ve işsizlik hedeflerimizin ötesinde iyileşti" ifadelerini kullandı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin ekonomik istikrarını kabul ettiğini ve ülkenin 2024'te üç kuruluştan kredi notu yükseltmesi alan tek ülke olduğunu belirten Erdoğan, Türkiye'nin küresel yatırımdaki payını 2028 yılına kadar %1'den %1,5'e çıkarma planlarını açıkladı ve özellikle yenilenebilir enerji, biyoteknoloji, savunma ve otomotiv gibi sektörlere odaklandı. 

Cumhurbaşkanı, "2030 yılına kadar Türkiye'yi yüksek teknoloji yatırımları için bir merkez haline getirmeyi hedefliyoruz" sözlerinin ardından, ABD şirketlerini Türkiye'nin büyüyen ekonomisindeki fırsatları değerlendirmeye teşvik etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
23 Eylül 2024 Sayısal Loto Çekiliş Sonuçları Açıklandı! Devirli Büyük İkramiye Heyecanı Sürüyor

23 Eylül 2024 Sayısal Loto Çekiliş Sonuçları Açıklandı! Devirli Büyük İkramiye Heyecanı Sürüyor

Sponsorlu bağlantılar