20 Eylül 2024
Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
Instagram
Haber Bizimle Başlar
HABER.COM Ekonomi Tarımda Yeni Destekleme Modeli Resmi Gazete'de Duyuruldu

Tarımda Yeni Destekleme Modeli Resmi Gazete'de Duyuruldu

2025-2027 döneminde bitkisel üretim ve tarımsal desteklemelerle ilgili yeni karar Resmi Gazete'de yayınlandı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Tarımda Yeni Destekleme Modeli Resmi Gazete'de Duyuruldu

Tarımda uzun süredir üzerinde çalışılan yeni destekleme modeli nihayet açıklandı. “2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler İle Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar” Resmi Gazete'de yayımlandı.

İlk defa bitkisel üretim desteklerinin üç yıllık bir dönem için açıklanması, tarım sektöründe planlı üretimi teşvik etmeyi ve öngörülebilirliği artırmayı amaçlıyor. Yeni model kapsamında, Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından arpa, aspir, ayçiçeği, buğday, kanola, kuru fasulye, mercimek, dane mısır, nohut, kütlü pamuk, patates, kuru soğan, soya ve yem bitkileri gibi ürünler destekleme kapsamına alındı.

Destek katsayı değeri, 2025 üretim yılı için dekara 244 TL olarak belirlendi. Planlı üretim kapsamında, destek katsayıları değişiklik gösteriyor. Sertifikalı tohum kullanımı, yeraltı su kısıtı, iyi tarım ve organik tarım uygulamaları, ürünlerin lisanslı depolarda muhafazası gibi faktörler destekleme tutarını etkileyerek, üreticiler arasında farklılık yaratacak.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu düzenlemeyle birlikte bitkisel üretimde de üretim planlamasının önemli bir adımını uygulamaya aldıklarını belirtti. Yumaklı, desteklerin üç yıllık bir dönem için açıklanmasının ve üretim döneminden önce duyurulmasının sektöre önemli bir öngörü sağladığını vurguladı. Ayrıca, destek kalemlerinde sadeleştirmelere gidildiğini kaydetti.

Yumaklı, tüm ÇKS'ye kayıtlı bitkisel üreticilerin destek alacağını, su kısıtı olan havzalarda münavebeye uygun üretime ilave destek sağlanacağını, milli tohumla üretim yapanlara ek destek verileceğini ve destek tutarlarının girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre yıllık olarak güncelleneceğini ifade etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Mesut Özil'in Cami Temizliği Sosyal Medyada İlgi Odağı Oldu

Mesut Özil'in Cami Temizliği Sosyal Medyada İlgi Odağı Oldu

Sponsorlu bağlantılar