Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret yüzde 33 oranında azaldı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile İsrail arasındaki ikili ticaret hacminin 7 Ekim-30 Mart tarihleri arasında yüzde 33 oranında azaldığını açıkladı.

Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret yüzde 33 oranında azaldı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, özel yayın kuruluşu 24 TV'ye verdiği röportajda, "Kamu kurumları ve devlete ait şirketler asla İsrail'le iş yapmaz" şeklinde konuştu.

Bakana göre, aynı dönemde İsrail'e ihracat yüzde 30, bu ülkeden ithalat ise yüzde 43 düştü.

Ayrıca bazı sosyal medya platformlarında Türkiye'nin İsrail'e silah sattığı yönündeki söylentilere dikkat çekerek bu iddiaları reddetti.

“Bu iddialar, yerel seçimler öncesinde hükümeti itibarsızlaştırmak amacıyla terör gruplarının sahte hesapları aracılığıyla servis edildi” diyen Bakan Bolat, İsrail istihbaratının da bu faaliyetleri desteklediğini söyledi.

İletişim Başkanlığı bu hafta başında Türkiye'nin İsrail'e barut, silah ve mühimmat ihraç etmeye devam ettiği iddialarının doğru olmadığını açıkladı.

Başkanlıktan yapılan açıklamada, "Her zaman Filistin'in haklı davasının yanında yer alan Türkiye'nin, Filistinlilere zarar verecek herhangi bir faaliyette bulunması mümkün değildir" denildi.

Açıklamada, Türkiye'nin İsrail ile askeri mühimmat ticareti, askeri eğitim veya tatbikat dahil herhangi bir faaliyette bulunmadığı belirtildi.

Açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine dayandırılarak, 2023 yılının mayıs ayından bu yana spor ve avcılık amaçlı tüfek ihracatının yapılmadığı ve bu rakamın zaten düşük olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Barut ve patlayıcılar, piroteknik ürünler, kibritler, piroforik alaşımlar, yanıcı müstahzarlar" başlığı altında ihraç edilen ürünlerin "jel yakıt ve çakmak sıvısı" olduğu belirtildi.

Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret yüzde 33 oranında azaldı