Milyonlarca Ev ve İş Yeri Sahibi İçin Önemli Hatırlatma! Cezai İşlem Kaçınılmaz! Sadece 4 Gün Kaldı!

Ev ve iş yeri sahiplerine önemli bir hatırlatma yapmak istiyoruz. Geçen yıl elde edilen kazançlarınızla ilgili yıllık gelir vergisi beyannamesi verme sürecinin son günleri yaklaşıyor. Beyannamenizi henüz vermediyseniz, cezai işlemle karşılaşabilirsiniz. Son gün ise 1 Nisan 2024.

Milyonlarca Ev ve İş Yeri Sahibi İçin Önemli Hatırlatma! Cezai İşlem Kaçınılmaz! Sadece 4 Gün Kaldı!

1 Nisan'a kadar gerçek kişilerin elde ettiği ticari, zirai, serbest meslek ve ücret gibi gelirler için yıllık gelir vergisi beyannamesi verilmesi gerekmektedir. Kira geliri elde edenler için son beyanname verme tarihi de 1 Nisan'dır. Beyannamelerin elektronik ortamda verilmesi zorunludur ve süresinde verilmemesi halinde özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır. Ayrıca verginin süresinde tahakkuk etmemesi durumunda vergi ziyaı cezası uygulanacaktır.

Konut veya iş yerini kiralayan mükellefler, elde ettikleri gelirleri 1 Nisan Pazartesi gününe kadar beyan etmelidir. Konut kira geliri 21 bin lira olan istisna tutarını aşanlar ve iş yeri kira geliri 150 bin lirayı aşanlar beyanname vermek zorundadır.

Mülk sahipleri, "gib.gov.tr" internet sitesi üzerinden "hazır beyanname sistemi" ile beyanname verebilirler. Başkanlık, bu yıl kiracıları da beyan sürecine dahil etmek için "kira bildirim formu"nu kullanmaktadır. Kiracılar, Dijital Vergi Dairesi'ne giriş yaparak bu formu doldurabilecektir. Bu sayede mülk sahipleri ve kiracıların beyanları karşılaştırılabilecektir.

ELEKTRONİK ORTAMDA BEYANNAME VERME İMKANI

Geçen yıl gerçek kişiler tarafından elde edilen ticari, zirai, serbest meslek ve ücret gibi gelirler için yıllık gelir vergisi beyannamesi doldurulması önemlidir. Mükellefler, Hazır Beyan Sistemi üzerinden vergi dairesine gitmeden beyannamelerini verebilirler. Sistem, "gib.gov.tr" adresinden 7 gün 24 saat erişilebilir durumdadır.

Yıllık gelir vergisi beyannameleri üzerinden tahakkuk eden vergiyi iki eşit taksitte ödeme imkanı bulunmaktadır.

Tahakkuk eden gelir vergisi, Dijital Vergi Dairesi veya mobil uygulama, anlaşmalı bankaların kartları, banka hesabından havale, yabancı bankaların kartları, vergi tahsilat yetkisi olan bankalar, vergi dairesi vezneleri ve PTT şubeleri aracılığıyla ödenebilir.

Ayrıca, 7440 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun kapsamında yapılandırılan borçların 10. taksit ödeme süresi ve 7326 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun kapsamında yapılandırılan borçların 16. taksit ödeme süresi de 1 Nisan'da sona erecektir.

Milyonlarca Ev ve İş Yeri Sahibi İçin Önemli Hatırlatma! Cezai İşlem Kaçınılmaz! Sadece 4 Gün Kaldı!