Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2024-2028 yıllarını kapsayan "Bölgesel Gelişme ve Ulusal Stratejisi" çerçevesinde illerin potansiyelini inceledi. Bu stratejinin, bölgelerin ulusal ve uluslararası alanda rekabet edebilirliklerini artırarak kalkınma sürecini hızlandırmayı amaçladığı belirtildi.
AR-GE ve Yenilik Kapasitesi Güçlendirilecek
Bu doğrultuda, sahip olunan potansiyelin etkin bir şekilde değerlendirilerek AR-GE ve yenilik kapasitesinin güçlendirilmesi, yüksek katma değerli üretimin artırılması ve iş yaşam koşullarının iyileştirilmesi hedefleniyor. Özellikle tarımsal üretim merkezlerinde modern teknolojilerin kullanımının teşvik edileceği vurgulandı.
Sanayi Bakanlığı'nın yaptığı araştırmada, Türkiye'deki illerin ulusal ve uluslararası rekabet edebilirlikleri incelendi. Gelir düzeyi, sanayi ve hizmetler sektörü üretim düzeyi, ihracat seviyesi, teknoloji düzeyi, girişimcilik kapasitesi ve insan kaynaklarının niteliği gibi faktörler değerlendirildi.
Rekabetçi İller ve Potansiyel Rekabetçi İller Belirlendi
Araştırma sonucunda, İstanbul'un "küresel kent" niteliğine sahip olduğu, Ankara, Antalya, Bursa, İzmir ve Kocaeli'nin ise "potansiyel küresel iller" olarak sıralandığı görüldü. "Rekabetçi", "potansiyel rekabetçi" ve "rekabet nüvesi" iller olarak gruplandırılan illerde, çeşitli sektörlerdeki göstergeler dikkate alındı.