Sosyal medyada evcil hayvan satışlarının artması tartışma yarattı

Sosyal medyada evcil hayvan satışlarının artması tartışma yarattı.

Sosyal medyada evcil hayvan satışlarının artması tartışma yarattı

Hayvanları Koruma Kanunu'ndaki düzenlemeler kapsamında kedi ve köpeklerin pet shoplarda satışa sunulması yasaklanırken, internet üzerinden satışların artması tartışmalara neden oldu.

Binlerce kişinin üye olduğu sosyal medya platformlarında satışlar genellikle fotoğraf ve videolu reklamlar aracılığıyla yapılıyor. Fiyatlandırma ve sunulan hayvan cinsleri hakkında telefonda bilgi verildiği için hayvanların fiyatları internette belirtilmemektedir.

Türkiye'deki hayvan hakları savunucuları, internet üzerinden yapılan evcil hayvan satışlarında hayvan sağlığı ve bakımı konusunda bilgi eksikliğini eleştiriyor.

Aktivistler, çevrimiçi satış platformlarının satıcıların hayvanların sağlık geçmişi veya aşı durumu hakkında yeterli bilgi sağlamasını gerektirmediğini söylüyor.

Ayrıca aktivistler, çevrimiçi satışların hayvanların kökenini takip etmeyi zorlaştırdığını ve bunun da yasadışı evcil hayvan ticaretine katkıda bulunabileceğini söylüyor.

Türkiye, evcil hayvan ticaretini düzenlemek için, kedi ve köpeklerin pet shop vitrinlerinde satışının yasaklanması gibi bazı adımlar attı. Ancak aktivistler internette satılan hayvanları korumak için daha fazlasının yapılması gerektiğini söylüyor.

Evcil hayvan satışını yasaklayan yasaya göre, satış iznine sahip işletmeler, çipli evcil hayvanları doğal çiftlik ortamında online olarak satabilecek. Yasağa uymayan işletmelere hayvan başına 2.043 lira para cezası verilecek.

Sosyal medyada evcil hayvan satışlarının artması tartışma yarattı