Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. Yıl Dönümüne İlişkin Tezkere Kabul Edildi

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yıl dönümüne ilişkin tezkere kabul edildi. İşte haberin ayrıntıları!

TBMM Genel Kurulunda Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yıl dönümünde, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un imzasını taşıyan Meclis Başkanlığı tezkeresi kabul edildi. 

Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. Yıl Dönümü Tezkeresi Kabul Edildi

Kararda Türkiye, uluslararası topluma Kıbrıslı Türklere uygulanan insanlık dışı izolasyona son verilmesi çağrısında bulundu.

Tezkerede şu ifadelere yer verildi: "Kuzey Kıbrıs, uluslararası toplumun bağımsız ve egemen bir üyesi olarak hak ettiği yeri almakta artık durdurulamaz."

TBMM'den geçen kararda, "Uluslararası toplumu, Kıbrıs Türk halkına uygulanan insanlık dışı tecride son vermeye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni (KKTC) hak ettiği şekilde tanımaya çağırıyoruz" denildi.

Kararda, Kıbrıs Türk halkının Türkiye'nin desteğiyle "adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm" için samimi çaba sarf ettiği vurgulandı.

İşte, tezkerede yer alan ifadeler…

 "50 yılı aşkın süredir devam eden müzakere sürecinde Türk tarafının yapıcı rolüne rağmen Rum tarafının tavizsiz tutumu nedeniyle herhangi bir sonuç elde edilemedi. Kıbrıslı Rumlar AB üyeliğiyle ödüllendirilirken, Kıbrıslı Türkler haksız ve insanlık dışı tecrit, kısıtlama ve ambargolara maruz kaldı.

Akdeniz bölgesinde istikrarın ve kalıcı barışın sağlanmasının tek yolunun iki devletli çözüm politikası olduğu" ifade edilen açıklamada, "Adada iki ayrı halk ve devletin varlığı artık göz ardı edilmemelidir.

Türkiye, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da 'garantör devlet' ve 'anayurt' olarak üzerine düşen sorumlulukları hassasiyetle yerine getirerek, Kıbrıs Türkü'nün özgürlük ve refahının garantörü olmaya devam edecektir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ve Türkiye Cumhuriyeti'nin KKTC'ye verdiği tam destek her koşulda ve kesintisiz olarak devam edecektir."

İLGİLİ HABERLER