Telegram Kapatılacak Mı? Çocuk İstismarı ve Uyuşturucu Ticareti İddiasıyla Başvuruda Bulunuldu

Instagram yasağının kaldırılmasının ardından, BTK bu kez de Telegram uygulamasının kapatılması için başvuruda bulundu. Gerekçe: Çocuk istismarı ve uyuşturucu ticareti!

Türkiye Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), uyuşturucu kaçakçılığı, fuhuş, kumar ve pedofili gibi yasa dışı içeriklerin varlığına atıfta bulunarak mesajlaşma uygulaması Telegram'a binin üzerinde uyarı gönderdi.

Telegram Kapatılacak Mı?

Telegram'ın İngiltere'deki merkezine yapılan çok sayıda bildirime rağmen, herhangi bir yanıt alınamadı ve bu da popüler mesajlaşma uygulamasının Türkiye'de yasaklanma olasılığını gündeme getirdi.

Telegram potansiyel yasakla karşı karşıya. Telegram kullanımında yaklaşık 8 milyon aktif kullanıcıyla küresel olarak 10. sırada yer alan Türkiye, Instagram'ın son dönemdeki liderliğini takip edebilir. Türkiye'de 58 milyon kullanıcısı olan Instagram, "katalog suçlarına uymama" nedeniyle 8 gün süreyle geçici olarak kapatıldı.

10 Ağustos'ta Instagram, Meta'nın Türkiye'nin koşullarını kabul etmesinin ardından yeniden açıldı.

Telegram'daki Yasa Dışı Faaliyetler

Telegram, kanalların açıkça yasa dışı faaliyetlerde bulunmasıyla bir suç merkezi haline gelmekle suçlanıyor. Bu suçlar;

Uyuşturucu kaçakçılığı: Yaklaşık 19.000 abonesi olan "Uyuşturucu Satıcıları" gibi kanallar uyuşturucu satışını kolaylaştırıyor.

Fuhuş, pedofili: Çocuk istismarı videoları da dahil olmak üzere açık içeriklerin 5.000 ila 50.000 ₺'ye satıldığı bildiriliyor.

Telegram harekete geçip bu sorunları çözmezse, Türkiye'de bir yasaklama da Telegram’a getirilebilir. Bu, hükümetin Türk yasalarına uymayan dijital platformları düzenleme çabalarında bir başka adım olacaktır.

İLGİLİ HABERLER