Eğitim sonu sınavı, Paem, Pmyo ve Pomem mezunlarına eğitim sonunda yapılan ve atanmalarını sağlayan sınava denir. Bu sınavdan en az 70 alınması gereklidir. Bu sınav sözlü mülakat şeklinde gerçekleştirilir. Paem-Pmyo-Pomem okullarında eğitimlerini başarı ile tamamlayan polis adayları “Emniyet Genel Müdürlüğü Kadrolarına Polis Memuru ve Komiser Yardımcısı Rütbelerine Aday Memur Olarak Atanacaklara Uygulanacak Sınav Yönetmeliği gereğince eğitim sonu mülakatına tabi tutulmaktadırlar.
Bu mülakat sonucunda 70 puanlık barajı geçen adaylar polis memuru olarak atanmaya hak kazanırken, bu barajın altında kalan adaylar diploma almalarına rağmen polis memuru olarak atanamayacaklardır. Bu sebeple önem arz eden bu mülakatta başarılı olunamaması durumunda kişilerin uzun süre emek verdikleri Paem-Pmyo-Pomem eğitimleri boşa gitmiş olacaktır.
Kaynak: https://kadimhukuk.com.tr/
Paem-Pmyo-Pomem Yıl Sonu Mülakatı Nedir?
Paem-Pmyo-Pomem okullarında eğitimlerini başarı ile tamamlayan adayların atamaları yapılmadan önce son bir sınava tabi tutulurlar. Bu sınava eğitim sonu sınavı (ESS) denilmektedir. sınav sözlü mülakat şeklinde gerçekleştirilmekte olup birkaç dakikadan ibarettir. Bu sınav sonucunda başarı olan adayların atamaları yapılmaktadır. Eğitim sonu sınavından başarısız olan adayların ataması yapılmaz. Diploması verilerek mezun edilirler. Fakat mesleklerini icra edemezler.
03 Haziran 2015 tarihli ve 29375 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Emniyet Genel Müdürlüğü Kadrolarına Polis Memuru Ve Komiser Yardımcısı Rütbelerine Aday Memur Olarak Atanacaklara Uygulanacak Sınav Yönetmeliği” hükümleri uyarınca yapılan bu sınavlar, Paem-Pmyo-Pomem giriş mülakatları ile aynı değerlendirme kriterlerine tabidir. Bu mülakatlarda başarısız olan adaylar, polis memuru veya komiser yardımcısı olarak atanamazlar. Yılsonu mülakatında başarısız olan adaylar sadece diploma alarak mezun olmaktadırlar.
Paem-Pmyo-Pomem Yıl Sonu Mülakatında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Paem-Pmyo-Pomem yıl sonu mülakatları yukarıda da bahsedildiği üzere eğitime giriş mülakatları ile aynı nitelikte mülakatlardır. Adaylar sıra ile kurulun önüne çıkarak kendisine sorulan sorulara cevap vermektedirler. Yaklaşık 2 ila 3 dakikalık bir süre zarfında gerçekleşen bu mülakatlarda adayların;
- Mesleki bilgi düzeyi,
- bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü,
- özgüveni, ikna kabiliyeti, inandırıcılığı,
- liyakati, temsil kabiliyeti, davranış ve tepkilerinin mesleğe uygunluğu
Hususları değerlendirilmektedir. Kurul tarafından yapılan puanlandırma neticesinde 70 ve üzeri puan alan adayların mülakatları olumlu sonuçlanır ve atanmaya hak kazanırlar. Adayların mülakata girerken ve mülakat esnasında bu durumları göz önünde bulundurarak mesleğe uygun tavır ve davranışlar ile soruları cevaplandırmaları beklenmektedir. Adayların 70 puanın altında kalması durumunda, diploma almaya hak kazanmalarına rağmen atamaları yapılmayacaktır.
Paem-Pmyo-Pomem Yıl Sonu Mülakatı’nda Elenenler Ne Yapmalı
Paem-Pmyo-Pomem Yıl Sonu Mülakatlarında 70 puanlık barajın altında kalarak elenen kişilerin atamaları yapılmamaktadır. Bu nedenle uzun süreli eğitim alarak polis memurluğuna girme hayalleri kuran kişiler bu gibi bir durum ile karşılaşınca ne yapacaklarını bilememektedirler. Mülakatta elenen kişilerin hak kaybı yaşamamaları için yapmaları gereken en önemli işlem 60 günlük idari dava açma süresi içerisinde iptal davası açmalarıdır. Çünkü bu mülakatlara karşı idareye itiraz yoluna gidilememektedir.
Bu 60 günlük süre mülakat sonuçlarının kişiye tebliği ile başlamaktadır. İdari dava açılması ile birlikte yürütmeyi durdurma talebinde bulunulmaktadır. Davalı idare tarafından mülakata ilişkin tutulan puan formları dava dosyasına sunulmaktadır. Genellikle bu karar formlarında yönetmeliğe aykırı birçok husus bulunmaktadır. Örneğin doldurulması gereken yerler boş bırakılmakta bazı durumlarda ise yapılan puanlandırmalarda açık çelişkiler bulunmaktadır. Bu aykırılıklar sebebi ile mahkemece idari işlemin iptali ve yürütmeyi durdurma gibi kararlar verilebilmekte ve adayların tekrardan mülakatlara katılabilmektedirler.
Paem, Pmyo ve Pomem Yıl Sonu Mülakatı İptal Davası
Yıl sonu mülakatlarına karşı idareye yönelik itirazda bulunulamadığından bahsetmiştik. Bu sebeple başvurulabilecek tek yol idare mahkemelerinde iptal davası açmak olacaktır. Burada da dikkat edilmesi gereken 60 günlük idari dava açma süresidir. Mülakat sonucunuzun size tebliğini izleyen günden itibaren 60 günlük süre içerisinde Ankara Mahkemelerinde idari dava açılmaması durumunda geri dönülemez bir hak kaybı ortaya çıkacak ve tekrardan polis olma imkânınız olmayacaktır. İptal davası açarken yürütmeyi durdurma talebinde bulunulmasında fayda vardır. Mahkemece bu kararın verilmesi durumunda dava sonucunu beklemeden tekrardan mülakata girme şansınız olacaktır.
Bu mülakatlara ilişkin olarak Anayasa Mahkemesi ve Danıştay içtihatları sözlü sınavların yazılı sınavların nesnel sonuçlarını ortadan kaldırmaması gerektiğini vurgulamaktadır. Bu bakımdan POMEM eğitim sonu sınavlarında başarısız olmanın nadiren ve istisnai durumlarda söz konusu olabilmesi gerekmektedir. Adayların elinde hukuki mücadele dışında bir yol bulunmamaktadır. Bu hukuki mücadele verilirken mahkeme tarafından dikkate alınacak hususlar şöyledir;
- sınavın usulüne uygun bir şekilde yapılıp yapılmadığı,
- özellikle komisyonların usulüne uygun bir şekilde oluşturulup oluşturulmadığı,
- soru ve cevapların kayıt atına alınıp alınmadığı
her ne kadar idare mahkemeleri tarafından iptal kararı verilse de, tekrardan mülakata tabi tutulma uygulaması bir takım sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Genellikle idareler tarafından davayı kazanarak tekrar mülakata giren adaylara karşı olumsuz tavılar sergilemektedir. Sonuç olarak yıl sonu mülakatında size yöneltilen soruyu bilseniz dahi elenme ihtimaliniz vardır. Zira bu hususun yanında, yıl sonu mülakat yönetmeliğinin getirilmesinde amaç güvenlik soruşturması olumsuz olan adayların mülakat gibi idarenin takdirinde olan bir zemine alınarak denetlenebilirliğini azaltmak, kişilerin idari dava açarak geri dönmelerini engellemektedir.
Paem, Pmyo ve Pomem Yıl Sonu Mülakatı Yürütme Durdurma Talebinin Önemi
Paem, Pmyo ve Pomem Yıl Sonu Mülakatına ilişkin açılacak davalarda yürütmeyi durdurma talebinde bulunak adaylar için önem arz etmektedir. Yürütmeyi durdurma kararları iptal davalarında dava sonucunda verilecek karar beklenmeden idari işlemin hiç yapılmamış gibi dava sonuna kadar durdurulması anlamına gelmektedir.
Mahkeme heyetinin idari işlemde bir kusurun mevcut olduğunu düşünmesi durumunda davanın açılmasından takribi 1-2 ay içerisinde yürütmeyi durdurma kararı vererek polis adaylarının tekrardan mülakata girmelerine karar vermektedirler. Böyle bir durumda adaylar daha kısa sürede mülakata girerek hak kaybının önlenmesini sağlayacaktır.