Her yıl 14 Kasım 'Dünya Diyabet Günü' olarak hatırlanır. Diyabet hastalığında farkındalık gününde, risk faktörlerinizi öğrenin ve diyabete yakalanmadan sağlıklı bir yaşam sürün. İşte, diyabeti yenmeniz için bilmeniz gerekenler!
Şeker hastalığı, vücudun kan şekerini (glikoz) nasıl kullandığını etkileyen bir hastalıktır. Kanda çok fazla şeker olması ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Diyabet, prediyabet ve tip 2 diyabet hastalıklarına yakalanmamak adına risk faktörlerini bilmek mühimdir.
Peki, diyabet risk faktörleri nelerdir? Diyabet risk faktörleri ve nedenlerini bilirseniz, bu hastalığı başlamadan yenebilirsiniz…
Diyabette Risk Faktörleri Nelerdir? Kimler Diyabete Daha Yatkın?
Tip 1 diyabet her yaşta başlayabilir. Ancak genellikle çocukluk veya ergenlik yıllarında başlar. Daha yaygın olan tip olan tip 2 diyabet her yaşta gelişebilir. Tip 2 diyabet 40 yaş üstü kişilerde daha yaygındır.
Diyabet için risk faktörleri diyabetin türüne bağlıdır. Aile geçmişi ve çevresel faktörler diyabet hastalığına yol açabilir. Irk veya etnik köken de tip 2 diyabet geliştirme riskinizi artırabilir. Siyahiler, yerli Amerikanlar, Asyalı Amerikanlar ırk olarak bu hastalığa daha yatkındır. Prediyabet, tip 2 diyabet ve gebelik diyabeti, kilolu veya obez kişilerde daha sık görülür.
Sağlıklı yiyecekler yiyerek, daha fazla hareket ederek, fazla kilolarınızı vererek, düzenli kontrole giderek diyabeti önleyebilirsiniz.