Nasrallah Öldü: Halefi Haşim Safiyuddin Kimdir?

İsrail, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın öldüğünü doğruladı. Peki, Nasrallah'ın yerine geçmesi beklenen halefi Haşim Safiyuddin kimdir?

Hizbullah, Cuma günü İsrail'in Beyrut'un bir banliyösünde düzenlediği hava saldırılarında lideri Hasan Nasrallah'ın öldüğünü doğruladı. Böylece Nasrullah’ın 32 yıllık liderliği sona erdi. Nasrallah'ın ölümü, yeni Hizbullah lideri olarak en olası adayın Haşim Safiyuddin olduğu belirtildi. Peki, Hizbullah'ın potansiyel yeni lideri Haşim Safiyuddin kimdir?

Haşim Safiyuddin Kimdir?

Nasrallah'ın kuzeni ve Hizbullah'ın yürütme kurulu başkanı olan Haşim Safiyuddin, Hasan Nasrallah’ın varisi olarak kabul ediliyor. 1964'te Güney Lübnan'da doğan Safiyuddin, 1982'deki kuruluşundan bu yana Hizbullah'ın bir parçası.

Safiyuddin, İran'ın Kum kentinde Nasrallah ile birlikte eğitim gördü ve 1994'ten beri liderlik için yetiştirildi.

Ateşli konuşmaları ve Hizbullah'ın İsrail'e karşı direnişine olan bağlılığıyla tanınan Safiyuddin, Nasrallah gibi katı bir tutum izliyor.

Grubun İsrail saldırganlığına karşı savaşmaya ve Gazze'yi desteklemeye hazır olduğunu vurgulayan Haşim Safiyuddin, Hizbullah'ın misyonunun İsrail saldırısını durdurana kadar devam edeceğini yineledi.

Tahran ile Yakın Bağlar

Merhum Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani ile ailevi bağları da dahil olmak üzere İran ile yakın bağlara sahip olan Safiyuddin’in liderliği, Hizbullah'ın Tahran ile ittifakını daha da sağlamlaştırabilir.

Safiyuddin’in, 2017'de ABD Hazine Bakanlığı'nın terörle mücadele kara listesine dahil edilmesi, grup içindeki önemini vurguluyor.

Safiyuddin’in göreve gelmesi örgüt için kritik bir dönüm noktasını işaret ediyor.

İLGİLİ HABERLER