25 Kasım 2024
Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube
Instagram
HABER.COM
Ara
Haber.com Sağlık Sigara İçmeyen Kadınlarda Akciğer Kanseri Vakaları Artıyor; İşte Nedeni

Sigara İçmeyen Kadınlarda Akciğer Kanseri Vakaları Artıyor; İşte Nedeni

Sigara içmeyen kadınlarda son dönemde akciğer kanseri vakaları artmaya başladı. Peki, bu durumun altında yatan sebep ne? İşte nedeni!

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Dünya çapında sigara içme oranları düşse de, sigara içmeyen kadınlar arasında akciğer kanseri vakaları artıyor. Uzmanlara göre, bunun nedeni genetik mutasyonlar, hormonlar ve birkaç başka risk faktörünün yanı sıra çeşitli toksinlere maruz kalma olabilir. Sigara içmeyenler düzenli kontrol ve tarama yaptırmadığından, akciğer kanserini erken evrelerinde tespit etmek zor olabilir. 

İstatistikler akciğer kanserinin dünya çapında önde gelen ölüm nedeni olduğunu gösteriyor. Ayrıca tütün kullanımı ülke çapında akciğer kanseri ölümlerinin %80'ini oluşturuyor. Doktorlar tütünün bu ölümcül hastalıkta önemli bir rol oynadığını söylese de, sigara içme geçmişiniz olmasa bile akciğer kanseri geliştirebilirsiniz. Aslında, akciğer kanseri oranları sigara içmeyenlerde, özellikle kadınlarda artıyor.

Çalışmalara göre, sigara içme oranları dünya çapında azalırken akciğer kanseri artıyor. Sigara içmeyen kişilerde akciğer kanserlerinin yaklaşık üçte ikisi kadınlarda görülüyor.

Sigara İçmeyen Kadınlarda Akciğer Kanseri Neden Artıyor?

Uzmanlar akciğer kanseri gelişiminde tek bir risk faktörünün olmadığına ve kadınların hormonları ve genetikleri de içeren faktörlerin birleşimine karşı hassas olduğuna inanıyor. İşte, sebepleri!

Pasif İçicilik

Çalışmalar, çoğu kadının pasif içicilikle karşı karşıya kaldığını söylüyor. Amerikan Akciğer Derneği'ne göre, her yıl 40.000'den fazla insan, arsenik amonyak, benzen ve formaldehit gibi çeşitli toksinler içeren pasif içicilik maruziyetinin komplikasyonları sonucu ölüyor.

Östrojen

Kadın vücudundaki öztrojen hormonu akciğer kanseri gelişimine katkıda bulunur. Çalışmalar, küçük hücreli olmayan akciğer kanserinin reseptörleri ifade ettiğini ve menopoz öncesi kadınların hem menopoz sonrası kadınlara hem de erkeklere göre daha agresif akciğer kanserine yakalanma riskinin en yüksek olduğunu belirtmektedir.

Genetik Değişiklikler

Genetik bileşeninizdeki değişiklikler kadınlarda akciğer kanserinin gelişmesine de yol açar. Doktorlar bu mutasyonların genellikle ebeveynlerden miras kalmadığını, ancak yaşam boyu edinildiğini söylüyor.

Uzmanlar, akciğer kanseri gelişiminden korunmak için hedefli tedavilere başvurabilmeniz amacıyla genlerinizin dönüşüme duyarlı olup olmadığını öğrenmek için genetik test yaptırmanızı öneriyor.

Virüsler

Çalışmalara göre, birkaç virüs türünün doğrudan neden-sonuç ilişkisi vardır ve bu da birçok kadında akciğer kanserine yol açar. Bunlardan birkaçı hepatit B ve C, insan papilloma virüsü veya HPV ve Epstein-Barr virüsüdür ve bunların hepsi uygun bir aşılama programı izlenerek önlenebilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *